Anne karnındaki yaşamında bebek göbek kordonu ile plesantaya bağlı olup anne ile arasındaki besin ve oksijen alışverişini bu damarsal yapı sayesinde sağlamaktadır. Doğumdan hemen sonra göbek kordonu klemplenip kesilirken plesanta ise uterus dışına atılır. Bebeğin doğum sonrası göbek kordonunda kalan kana kordon kanı denir. Normal damarlarında dolaşan kandan arklı olarak kordon kanı bebeğin kök hücrelerini içermekte olup, bu kök hücreleri sadece kemik iliğinde bulunur ve uygun koşulların sağlanması halinde her türlü kan hücresini üretme yeteneğine sahiptir.
Çocukluk çağı lösemileri ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarında kemik iliği görevini yapamaz. Üstelik tedavide kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri de kök hücrelerine zarar vermektedir. Bu durumda kemik iliğİ ve kök Hücre nakli kaçınılmaz olur. Bu durumda ilk başvurulacak kişiler hastanın kardeşleri anne babası ve 1.derece akrabalarıdır.
Kordon kanının alınıp saklanmasındaki amaç : ilk olarak bebeğin ileride kemik iliği nakli gerektirecek bir hastalığa yakalanması durumunda kendi kök hücrelerinin kullanılarak tedavisi ikinci olarak hastanın izni ile uyumlu kök hücrelerin başka bir hastanın tedavisinde kullanılması
Kordon kanı bu günkü bilimsel veriler ışığında en fazla 15 yıl saklanabilmekte ve kişi kilosu 40 kg üzerinde alınan kök hücreler tedavide yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle sadece çocukluk ve ergenlik dönemindeki hastaların tedavilerinde kullanılmaktadır.
Kordon kanının alınması: bebek doğduktan hemen sonra göbek kordonu klemplenerek kan bir torba içine toplanarak 36 saat içinde ilgili laboratuara ulaştırılarak kök hücreler ayrıştırılır ve sonra dondurularak saklanır. İşlem için 50-60ml kan yeterli olup ne kadar fazla alınırsa o kadar yararlıdır.
Kimlerin kordon kanı saklanmalıdır:
Bebeğinin kordon kanının alınmasını isteyen aileler doğuma 1-2 hafta kala doktorlarının önereceği ilgili laboratuarlarla iletişime geçmelidirler.
Ülkemizde faaliyet gösteren otolog kordon kanı (hastanın kanı kendisi tarafından kullanılabilir) bankacılığını üstlenen şirketler:
Maliyeti:
Laboratuarda dondurma işlemi:1500–2500 dolar
Yıllık saklama ücreti 90–100 dolar
Ülkemizde faaliyet gösteren allojenik kordon kanı (hastanın kanı bir başkası tarafından kullanılabilir) bankaları: