GEBELİKTE BEBEĞİNİZİN HAFTA HAFTA GELİŞİM SÜRECİ

Öncelikle tebrik ederiz. Hamilesiniz ve bir bebek bekliyorsunuz. Bebeğinizin nasıl büyüyüp geliştiğini mutlaka merak ediyorsunuzdur. Burada size, bebeğinizin ilk üç ay süresince rahminizde hafta nasıl geliştiğini anlatacağız. Acaba bebeğiniz neye benziyor Büyüklüğü ne kadar Kalp atışları ne zaman başlayacak Bu ve benzeri tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabileceksiniz.

1.Hafta (Hazırlık Dönemi)
Size biraz garip gelecek ama aslında gebeliğin ilk iki haftasından da gerçekten gebe değilsiniz.. Gebelik, ancak adet kanamanız olduktan iki hafta sonra başlayabilir. Doğum yapacağınız tarih hesaplanırken doktorunuz, son adet kanamanızdan itibaren 40 hafta sayar. Bu süre aslında gebe olmadığınız dönemi de kapsamaktadır.

Tıbbi olarak gebelik başlangıcınız, hamile kaldığınız adet döngünüzde, son gördüğünüz adetin ilk günü olarak belirlenir. Aslında hamileliğin 1. haftası dediğimiz hafta, henüz hamile olmadığınız bir dönemdir. Bu nedenle, sizin hamile kaldığınız tarihe göre yaptığınız hafta hesabı, doktorunuzun belirttiği gebelik haftasından iki hafta geridedir. Diyelim ki, siz hamile kaldığınız tarihi hesaplayarak kendinizi 3 haftalık hamile sanabilirsiniz oysa ki, doktorunuz sizin aslında 5 haftalık hamile olduğunuzu söyleyecektir.

2.Hafta (Fertilizasyon=Döllenme). Adet döngüsu (adet kanamanızın ilk gününden bir sonraki adetinizin ilk gününe kadar geçen süre )28 gün olan bi bayanın yumurtlama zamanı 14.güne denk gelirOlası bir gebelik için sağ ya da sol yumurtalığınızda bir yumurta hücresinin içinde bulunduğu follukul 18-20 mm çapa ulaştığında artan hormonların etkisiyle çatlar ve içindeki yumurta hücresini serbest bırakır.bu tarihde eşler ilişkiye girdikleri vakit erke sperm ve dişi yumurta hücresi birleşerek döllenme gerçekleşir..
3.Hafta (İmplantasyon=Yerleşme)
Döllenene yumurta  fallop tuplerinden  hareketle rahim içine düşer ve buraya tutunmaya çalışır. Böylece, gebeliğiniz süresince bebeğinizin beslenmesini sağlayacak olan plasenta (eş) oluşmaya başlar.Bu haftanın sonunda gebelik testi artık pozitifleşir.

4.Hafta ( Embriyo dönemi)
Embriyo dönemi dördüncü haftada başlar. Artık bebeğinizin beyni, omuriliği, kalp ve diğer organları oluşmaya başlamıştır ve yaklaşık bir milimetre boyutundadır. Embriyo üç katmandan oluşmaktadır. En dışta bulunan ektoderm tabakası, nöral tüpü yani bebeğinizin beynini, omuriliğini, sinirlerini ve omurgasını geliştirecek olan kısmı oluşturur. Bebeğinizin kalbini ve kan dolaşımını sağlayacak damarları mezoderm adı verilen orta tabaka oluşturur. Burası aynı zamanda kas, kemik, böbrek ve üreme organlarının da oluştuğu kısımdır. Endoderm adı verilen en içteki tabaka ise akciğer, bağırsak ve mesaneyi oluşturur.

5. Hafta
Bebeğinizin boyu ortalama 1-3 mm civarındadır. Ultrason ile görülebilir hale gelir. Kalbi atarak kan pompalamaya başlar, ancak ultrasonda henüz duyulamaz.Beyin, omurilik, omurga ve sinir yolu ektoderm (iç deri) denilen en üst tabakada gelişmeye başlar. Aynı zamanda deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimine yardımcı olur.Kalp ve dolaşım sistemi orta tabakada (mezoderm) şekillenmeye başlar. Aynı zamanda bebeğinizin kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokularınıda şekillendirir.Dış deride ise (endoderm) bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organları şekillendirir.Bu dönemde bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak koryon villus adı verilen doku ve kordon bağı oluşmaktadır.

6. Hafta
Bebeğinizin boyu ortalama 2-5 mm kadardır. Kalp atışları artık rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulabilir ve görülebilir. Sindirim, solunum,sinir sistemi gelişmeye başlar, beyin hızla gelişerek 3 farklı bölüme ayrılmaya başlamıştır. Kafanın her iki tarafında ileride göz olacak olan göz vezikülleri oluşur ve aynı zamanda orta kulağın gelişimi başlar. Kol ve bacak tomurcukları belirginleşmeye başlar. Plasenta hızla gelişmeye devam eder.

7. Hafta
Bebeğiniz 6. Haftaya göre 2 kat daha büyüdü ve hemen hemen 1 cm.’ye ulaştı. Bu haftada bebeğinizin kol ve bacaklarındaki el ve ayakları yüzgece benzer şekilde ortaya çıkar. Yüzün belirgin yapıları şekillenmeye başlamıştır, göz kapağı çukurları, burun delikleri, kulak bölgelerinde çukurlaşma ve büyük damarları oluşmaktadır. Beyin hızla gelişirken, kalpte sağ ve sol odacıklar oluşmuştur. İnsülün hormonunu salgılayacak olan pankreas ve apandisi de artık var. Bağırsaklar ise göbek kordonu içerisinde oluşmaya devam etmektedir.

8. Hafta
Bebeğinizin boyu bu dönemde 1,5 cm’dir.kilosu 1 gr. kadardır. Kulak kepçesi ve göz kapakları oluşmakta, gözler daha belirgin hale gelerek retina tabakasındaki renk oluşumu başlar. Burun ucu görülebilir. Kol ve bacaklar uzayarak, el ve ayak parmakları yumrular halinde çıkıntılar yapar.. Beyninin hızla gelişiminden dolayı baş oldukça büyük. Nefes borusu genişler, bağırsaklar göbek fıtığı şeklinde karının dışındadır Dış genital (cinsel) organları henüz belirginleşmemiştir. Ancak hücreler yumurtalık ya da testis olarak oluşmaya başlar..

9. Hafta Bebeğiniz bu haftada 2-3 cm. boyunda ve yaklaşık 2-3 gr. ağırlığındadır. Hemen hemen tüm sistemleri, kasları ve organları tamamlanmaya yaklaşmıştır. Artık ultrasonda bebeğinizin kol, bacak ve vücut hareketlerini görebilirsiniz. Gözleri tamamen oluştu, göz kapakları kapalı ve 27. haftaya kadar kapalı olacak. Bebeğinizin minik kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri biraz birbirine uzak şekilde oluşmuştur. Testis ve yumurtalıklar şekillenmeye başlamıştır, cinsel organları yerindedir ancak cinsiyet ayrımı için bir kaç hafta daha beklemek gerekmektedir.Parmak uçları biraz daha belirginleşmiş, ense oluşmuş ve başı daha dik duruma gelmiştir. Bebeğinizin kalbinin 4 ayrı bölmeye ayrılması tamamlanmış ve kapakçıkları oluşmaya başlamıştır. Meme başları ve kıl kökleri oluşmaya başlar. Pankreas ve safra kesesi yerlerini alırlar. Testis veya yumurtalıkları gelişmeye başlar. Bu haftadan itibaren bebeğiniz hareket etmeye başlayabilir fakat bunu tam olarak hissedemeyeceksinizdir.
10. Hafta
Bu dönemden itibaren bebeğinizin tüm hayati organları oluşmuş durumdadır. Plasenta gelişimini hızlandırarak bebeğiniz için gerekli besinleri sağlar. 10 haftalık gebelikte bebeğinizin boyu (baş-popo uzunluğu) 3-4 cm., ağırlığı ise yaklaşık 5-6 gr.’dır. Bu haftanın sonunda el ve ayak parmaklarıtamamen ayrılmış durumdadır. Göz kapakları birleşmiştir. Bebeğinizin alnı, gelişen beyni ile birlikte geçici olarak biraz şişkindir ve kafanın biraz yukarısındadır. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır. Dış cinsel organları görülmeye başlar, ancak cinsiyet ayrımı yapmak için erkendir. Üst dudak ve dış kulak tamamen oluşmuştur. Böbrekleri, karaciğeri, beyni ve bağırsakları gibi tüm hayati organları oluşarak işlemeye başladı. Ayakları büyüdü, omurgasının ana hatları teninden belli ve bel kemiği sinirleri, omuriliğinden uzanarak gelişmekte. Bebeğiniz artık sıvı yutabiliyor. Bebek amnion sıvısının suyunu yatarak nefes alıp verme hareketleri yapar.
11. Hafta
Bebeğinizin boyu şu anda 4 cm.ye ulaştı. Kilosu ise 8-9 gr. civarında. Artık vücudu oldukça hareketli. Bebeğiniz büyüdükçe gelecek haftalarda küçük hareketleri de daha etkili olacak. Kafası hemen hemen vücudun tamamı kadar büyük fakat bu dönemden sonra baş gelişimi yavaşlamaya başlar. Beyin, akciğer, karaciğer ve bağırsaklar artık kendi fonksiyonlarını yapar. Gözün iris tabakası şekillenmeye başlar. Karın dışında gelişen bağırsaklar karın içine doğru çekilmeye başlar. Dış genital organları var fakat cinsiyet ayrımı oldukça güçtür. Saçlar ve tırnaklar gelişmeye başlamıştır. Elleri yumruk haline dönüşür, diş etlerinin altındaki minik dişlerinin yerleri oluşmaya başlar. Bazı kemikleri giderek daha çok güçlenmektedir.
Bu haftadan itibaren 20. haftaya kadar bebeğinizin ağırlığı 30 kat artacak ve boyu da 3 katı uzayacaktır. Bu da, plasentadaki damarların büyümesi ve sayısının artması sonucunda, yeterli besini alması ile olacaktır.
12.Hafta
Bebeğinizin boyu 6-8 cm. (baş-popo uzunluğu), ağırlığı ise 20-15 gr. kadardır. Bebeğin tüm organları şekillenerek oluşmuştur.. Bebeğiniz artık fetus olarak isimlendiriliyor. Hızla gelişen bebeğiniz, bağırsakları göbek bağından karın boşluğuna doğru harekete geçer, böbrekleri mesanesine doğru idrar salgılamaya başlar. 12. haftada plasenta hormon üretmektedir. Bebeğinizin refleksleri gelişir ve ağız emme hareketini yapmaya başlar. Amniotik sıvıyı yutar, bağırsaklar tarafından emilir ve idrar olarak böbreklerden süzülmeye başlar. Artık el parmaklarını hareket ettirebilecek şekilde eller tamamen gelişmiştir, ayak parmaklarını kıvırmaya başlayacaktır. Göz kasları gelişmiştir. Dil tomurcuğu belirginleşmiş, ses telleri oluşmuştur. 12. haftada sinir hücreleride hızla çoğalmaya başlar. Sinir hücreleri arasındaki bağlantı ve teması sağlayacak beyin sinapslarıda hızla oluşmaya başlar. Gözleri kafasının yanlarından ön kısma doğru gelmeye başlar ve artık kulakları tam yerindedir. Dış genital organları şekillenmeye başlar, bir iki hafta içerisinde ultrason ile cinsiyeti ayırt edilebilecek hale gelir. Gelişiminin büyük bir kısmını tamamlayan bebek, hızla güçlenerek büyümektedir. Bebeğiniz artık bir insan şeklini almaya başladı.

13. Hafta
Bebeğinizin boyu 8-10 cm., kilosu ise 16-20 gr.’dır. Gözleri, burnu ve kulakları artık yerli yerindedir. Bağırsakları karın boşluğuna yerleşmiştir. Kollarını hareket ettirebilmektedir. Plasenta bebeğin besin ve oksijen iletimini sağlamaktadır. Karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir, pankreas bezinden insülin üretimi başlamıştır. Ses tellerinin gelişimi tamamlanmıştır. Bebek içinde bulunduğu amnion sıvısını yutarak idrar olarak çıkartır ve o da amnion sıvısına karışır.
14.Hafta
Bebeğinizin boyu 9-11 cm., ağırlığı ise 40-45 gr.’dır. Bebeğiniz 14. haftada kaşlarını çatabilir, gözlerini kısabilir, yüzünü ekşitebilir, çişini yapabilir ve büyük bir ihtimalle baş parmağını bile emmeye başlayabilir. Bebeğinizin cinsel organları tamamiyle gelişmiştir. Bebek erkek ise prostat gelişimi, kız ise yumurtalık karın boşluğunda yerini alır. Ancak ultrasonografi ile görünmesi bu dönemde çok zordur. Fakat kaliteli, çok gelişmiş ultrasonografi cihazları ile bu haftada cinsiyet belirlemek mümkün olabilir. Yinede cinsiyetin daha net görünebilmesi için bir kaç hafta daha büyümesi beklenmelidir. Tiroid bezi gelişmiş ve tiroid hormonları oluşmaya başlamıştır. Bebeğinizin böbrekleri idrar üretmeye başladı. Bu dönemde bebek idrarını, etrafını saran su kesesine bırakır ve bu doğuma kadar böyle devam eder. Dışarıdan yapılan uyarılarla yer değiştirebilir, kendi kendine de ortalama her 3 saatte bir yer değiştirir, amniotik sıvı içerisinde dolanır. Saçları oluşmaya başlamıştır. Bu dönemde lanugo dediğimiz renksiz olan küçük tüyler doğumdan hemen önce dökülünceye kadar vücudun hemen hemen tamamını kaplar. Ense uzar çene belirginleşir, kulaklar başın arkasından daha öne ve yanlara doğru gelir. Artık bebeğiniz bir parmak izine sahiptir.

15. Hafta
Bebeğiniz 12cm uzunlukta 70-80gr  ağırlıgında olup   kemik ve  kas gelişimi güçlenerek devam etmektedir. El, kol ve bacak hareketleri biraz daha hızlanmıştır. Derisi çok incedir. Kirpik kaş  ve saç telleri kalınlaşmaya başlamıştır. Cilt yuzeyinde lanugo denilen ayva tuyleri çıkar ve 26.haftaya kadar cilt yuzeyinde kalır.Bebeğinizin dilindeki tat tomurcukları gelişmiştir.
16. Hafta
El ve ayak tırnakları tamamen oluşmuştur. Sinir sistemi gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Dolaşım sistemi çalışmaya başlamıştır.. El, kol, bacak hareketleri daha güçlü ve koordinelidir,. Göz kırpma, kaş çatma gibi mimik hareketleri belirginleşir. Cinsel organları tamamıyla oluştukları için cinsiyet ayrımı ultrasonografi ile rahatlıkla ayırt edilebilir.. Düzenli olarak amnion sıvısını akciğerleri ile alıp vermektedir. Kalp atışları anneye göre 2 katı kadar daha hızlı atmaktadır.  Artık ellerini yumruk yapabiliyor.

17.Hafta
Bebeğinizin 17.haftada. yumuşak kıkırdak yapısı kemiğe doğru dönüşmeye başlıyor. Göbek kordonu giderek güçlenir ve kalınlaşır.. Refleksleri iyice artmıştır. Bebeğin içerisinde yüzdüğü sıvı artık akciğerlerinden alınan sıvılar ve böbrekten atılan idrardan oluşur. Bu sıvı bebek tarafından yutularak akciğerler ve mide barsak sisteminden dolaşıma geçer ve böbrekler tarafından idrar şeklinde tekrar kese içine atılır. Bebeğinizin karaciğeri kan yapımı, safra yapımı gibi bazı görevlere başlar. Saç, kaş ve kirpikleri iyice belirginleşmiştir.

18. Hafta
Bebeğinizin boyu 20 cm . ağırlığı ise ortalama 200 – 220 gr. kadardır. Kollarını ve bacaklarını rahatlıkla esnetebilir, bazen bu hareketlerini sizde hissedebilirsiniz. Teni hala çok incedir ve kan damarları görülebilir. Eğer bebeğiniz kız ise rahmi ve kordon tüpleri oluşur, erkek ise prostat bezi gelişmeye başlar. Bebeğinizin ilk dışkısı (mekonyum) barsaklarında birikmeye başlar bunu doğumdan sonra dışarı atacaktır. İç kulak kemikleri ve sinir uçları gelişmeye başlar. Kulakları son yerini alır. Annenin kalp atışlarını ve göbek kordonundan kan akım seslerini duymaya başlar ve dışarıdan gelen yüksek seslerden irkilebilir.. Tat duyusu gelişir, acı ve tatlıyı ayırt eder. Ayrıca bu haftadan itibaren yutma yeteneği de oluşuyor.

19. Hafta
Bebeğinizin 22 cm ağırlı ğı ise 250-270 gr. civarındadır. Damak yapısı ve süt dişleri taslakları oluşur bebeğinizin cilt yuzeyi sürekli maruz kaldıgı amniyotik sıvıdan korunmak için verniks kazeoza denilen kaygan balmumuna benzeyen bir madde ile kaplanır. Doğum sonrası ısı ayarı için gereken yağ bebeğinizde birikmeye devam eder. Üreme organları hızla gelişir.

20. Hafta
Büyüyen bebeğiniz bu haftada 25cm. boyunda, 300-320 gr. ağırlığındadır. Bebeği. Bebek artık sesleri duymaya başlar. Vücudunuzun dışından gelen sesleri ve konuşmaları duyabilir ve tepki verebilir. Bebeğiniz sindirim sisteminin gelişmesi için yutkunma haraketlerini çok sık yapar. Artık daha fazla hareket etmektedir.

21. Hafta
Büyümeye devam eden bebeğinizin bu haftadaki baş – popo uzunluğu 18 cm., ağırlığı ise 370-390 gr.’dır. İlk aylara göre bebeğinizin büyüme ve uzama dönemi yavaşlamaya başlar, bundan sonra kilo artışları başlayacaktır. İç organlarındaki gelişme hızla devam etmektedir. Kalıcı dişler oluşmaya başlamıştır. Kaşları, kirpikleri ve göz kapakları oluşmaya başladı. Eğer bebeğiniz kız ise vajinası yavaş yavaş oluşuyor.Kan hücrelerinin tamamını yapacak olan kemik iliği 21. haftada oluşmaya başlar. Bu hafta, bebeğinizin kemik iliği kan hücresi üretmeye başlıyor. Bu döneme kadarki sürede, bu işi karaciğer ve dalak yapıyordu. Barsaklar gelişmeye devam etmekte ve yuttuğu sıvıdan az miktarda şeker emilimi olmaktadır. Fakat bebeğin beslenmesi tamamen plasenta tarafından karşılanmaktadır. Dışarıdan gelen sesi ve güçlü ışığı hissedebilmektedir. Genelde anne uyuduğu zaman daha çok hareket eder. Anne hareket halinde iken uyumayı tercih eder.

22. Hafta
Bebeğiniz gün geçtikçe minik insan görünümündedir. Baş – popo uzunluğu 19 cm., ortalama 430-450 gr. ağırlığındadır. Bebeğinizin hareketleri artık daha anlamlı hale gelmiştir. Anne ve bebek arasındaki bağ gittikçe artar. Bebeğinizi sevebilir, okşayabilir ve hatta konuşabilirsiniz. Dokunmayı hissedebilecek kadar beyin ve sinir uçlarındaki gelişme gerçekleşmiştir.Kırmızı kan hücreleri (eritrosit) hızla artarak yapımına başlar. Kaş ve kirpikleri tamamen oluşmuştur. Kasları güçlenmeye devam eder. Dilde tat duyuları oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde testisler karın boşluğundan aşağı doğru inmeye başlar. Kız bebeklerde rahim ve yumurtalıklar yerini almış, vajina oluşmuştur.

23. Hafta
Bebeğinizin baş- popo uzunluğu bu haftada 20 cm. ulaştı. Ağırlığı ise 500-530 gr. civarındadır. El, ayak, kol ve bacaklarını düzenli olarak hareket ettirebilir ve bunu sizler rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bebeğinizin akciğerlerinde sürfaktan denen madde üretilmeye başlıyor. Sürfaktan maddesi, akciğerlerdeki hava keseciklerinin, nefes alıp verme sırasında büzüşmesini ve yapışmasını önleyen maddedir. Nefes alıp verme hareketleri sırasında bebeğinizin akciğerlerine amnion sıvısı girer ve çıkar. Cildi, yeni doğan bebeğin cildine benzemeye başlar, şeffaflığı azalır ve yağ üretimi daha da artar.

24. Hafta
Bu hafta bebeğiniz yaklaşık 600–650 gr kadardır. Gün geçtikçe hızla kilo almaya devam eder. Bağışıklık sisteminin temel ögeleri olan beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) oluşmaya başlamıştır. Vücudumuzun dengesini sağlayan iç kulak tamamen geliştiği için dengesini sağlayabilir. Duyma yeteneği iyice artmıştır.. Hızlı göz hareketleri başlar. Tat duyusu gelişmiştir. Minik bebeğiniz anne karnında kendi pozisyonunu hissedebilir. Bebeğinizin hareketlerini artık daha fazla hissedersiniz.. 24 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı %50 den fazladır. Ancak komplikasyon gelişme riski sık ve ciddidir.

25. Hafta
Bebeğinizin bu haftada baş-popo uzunluğu 22 cm., kilosu ise 730-750 gr. civarında büyümektedir. Boy uzunluğu ve kilosu giderek artmaktadır. Artık yeni doğan bir bebeğe dönüştü. Omurilikteki sinir sistemi oluşumu tamamlanmaktadır. Akciğerlerdeki kan damarları gelişir. Amnion sıvısını akciğerlerinin içine alıp vererek nefes alır ve hatta hıçkırabilir.

26.hafta
Bebeğinizin ağırlığı 800–900 gr civarındadır. Kaşları ve kirpikleri iyice şekillendi. Saçları da uzadı ve gürleşti. Gözleri tam gelişmiş olmasına rağmen iki haftaya kadar daha açamayacak. fonksiyonları tamamlanmıştır.. İşitme duyusu tamamen gelişmiştir. Akciğerlerin gelişimi devam etmektedir. Ancak açık kalmaları için gerekli olan madde surfaktan yapımı henüz yetersiz olduğu için akciğerler tamamen fonksiyonunu tamamlamamıştır.

27. Hafta
27 haftanın sonunda bebeğinizin boyu, 12 haftalık haline göre üç, hatta dört katına ulaşır Ağırlığı ise 950-1000 gr. civarındadır. Bebeğinizin yüz siması artık oluşmuştur. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan fark edilebilir belirli aralıklarla uyur ve uyanır, gözlerini açıp kapatır.Birkaç dakika hıçkırabilir ve bundan dolayı gıdıklanmaları hissedebilirsiniz. Bebeğiniz anne ve babasının sesini ayırt edebilecek düzeyde işitme duyusu gelişmiştir. Bu haftayla beraber ikinci trimestir sona eriyor. Bebeğinizin akciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor. Eğer bebeğiniz bu hafta doğacak olursa, yaşama şansı en az %85 oranında olur. Ancak hala ciddi problemler yaşama ihtimali var.

     Doğum tarihiniz yaklaştıkça bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi devam ediyor. Neler olacağına bir bakalım. Gebeliğinizde geriye sayım başladı. Artık sıkıldınız ve biran önce bebeğinizi görmek istiyorsunuz. Ancak hala rahminizde olaylar devam ediyor. Hafta gelişmeleri inceleyelim.

 

28. Hafta
Bebeğinizin baş- ayak boyu 40 cm   ağırlığı ise 1000-1100 gr. kadardır. Birbirine yapışık olan göz kapakları açılmaya başlar.Gözlerini kapatıp acar Akciğerleri fonksiyon açısından dışarıda yaşamaya hazır hale gelmektedir. Cilt altı yağ birikimi devam eder ve saçları uzar. Bebeğiniz sizin sesinizi rahatlıkla ayırt edebilir

29.Hafta
Kasları ve ciğerleri gelişmeye devam eder. Beyin hücreleri gelişir, kafası büyür. Yağ dokusunu depolamaya devam eder. Gözlerini sağa ve sola oynatabilir. Artık ses, ışık, koku ve tat gibi algıları daha fazladır. Algıladığı ışığa göre kafasını çevirerek tepki verebilir. Kemik iliği kan hücreleri yapımını tamamen gerçekleştirebilir.. Hareketleri daha sık ve güçlü olduğu için tekmeleri canınızı bile yakabilir.

30. Hafta
Bebeğinizin boyu baştan ayağa 42,5 cm. ağırlığı ise 1350-1500 gr. civarındadır. Artık 37 haftaya kadar her hafta 200-250 gr alacak. Diyaframını kullanarak belli bir ritimde nefes alma denemelerine başlayabilir.. Hıçkırıkları ritmik atışlar şeklinde hissedilebilir Gözlerini açıp kapatabilir. El ve ayaklarını daha çok oynatmaktadır.

31. Hafta
Bebeğinizin boyu baştan ayağa 45 cm. kilosu ise 1500-1600 gr. civarındadır. Bebeğiniz oldukça hareketli, tekme ve takla atarak sizi uykularınızdan edebilir. İşitme duyusu iyice geliştiğinden sesleri ve müziği ayırt edebilir... Akciğerler bebeğinizin hayata tutunmasını sağlayacak temel organlardır. Bebeğinizin kendi kendine solunum yapabilmesi için akciğerlerin gelişimi çok önemlidir. İdrarını içinde bulunduğu amniotik sıvıya yapar.

32. Hafta

Bebeğinizin  boyu 46 cm. ağırlığı ise ortalama 1700-1800 gr. kadardır. Bebeğiniz büyüdüğünden ve kilosunun artmasından dolayı rahimde çok yer kaplar ve bu sebeple hareketleri daha yavaş olabilir. Endişe etmeye gerek yoktur. Beyin gelişimi hızla devam etmektedir.
Cilt kırışıklıkları azalarak, yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır. Yağ ve kas dokusundaki artış hızlanmıştır. Kirpik ve kaşlar son hallerini almaya başlamışlardır. El ve ayak tırnakları tamamen gelişmiştir. Lanugo tüyleri dökülmeye başlar, omuz ve sırt bölgesinde az miktarda doğum sonrasında da kalabilir. Gözlerini açıp kapatarak dışarıdan gelen güçlü ışıklara görme hareketleri ile cevap verir ve başını sağa sola çevirebilir. Bebeğiniz uyuduğunu ve uyandığını farklı hareketleri ile belli eder.
33. Hafta
Bebeğinizin boyu 47 cm. ulaştı, ağırlığı ise hemen hemen 1900 gr. civarında. Yeri gittikçe daraldığından daha zor hareket etmektedir. Bebeğinizin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlamak için kafa tasındaki kemikler tam olarak kaynaşmamış durumdadır. Bu kemikler beyin hücrelerinin gelişmesini sağlamak için erişkinlik dönemine kadar tam olarak kaynaşıp sertleşmez.  Akciğerleri artık olgunlaşmıştır ve kendi kendine nefes alabilir. Akciğerlerden salgılanan surfaktan maddesi artmaya başlar ve dış ortamda solunum sıkıntısı olmadan yaşama şansı oluşur.

34. Hafta Bebeğinizin boyu 48 cm., ağırlığı ise hemen hemen 2200 gr. civarında.. Bebeklerin bir çoğu bu haftadan sonra doğum hazırlığı için baş aşağı dönmeye başlar. Gözlerini uyurken kapatır, uyanınca açar. Lanugo tüyleri hemen hemen kaybolur.. İdrar miktarı artarak amnion sıvısının miktarını belirli düzeyde tutmaya çalışır. Bebeğinizin cildi artık daha düzgündür.. El tırnakları oldukça uzamıştır.

35. Hafta
Bebeğinizin boyu 49 cm. civarındadır. ağırlığı ise 2400 gr.’dır. Bebeğinizin fiziksel yapısı tamamıyla oluştu, bundan sonraki haftalarda sadece kilosu artacak. Rahminizdeki sıkışıklık nedeniyle çok fazla tekme atamasa bile hareketlerini ve gerilmesini hissedebiliyorsunuzdur.
akciğerler ve diğer iç organları hemen hemen  tamamlandığı için bu haftada doğan bebekler solunum sıkıntısı çekmezler ve daha az problemlerle karşılaşırlar.
36. Hafta
Bebeğiniz bu haftada 49,5 cm. ve 2700 gr. civarındadır.. Yağ birikimi yavaşladığından kilo artışı da azalır. Bebeğinizin vücudunu kaplayan Lanugo denilen tüylerin çoğu kaybolmuştur. Mekonyum adı verilen bu siyahi karışım bebeğin ilk bağırsak hareketini oluşturacaktır. Yağ dokusu yanaklarında depolanmaya başlar ve emme kasları güçlenerek emmeye hazır hale gelir

37. Hafta.
2900-3000 gr ağırlığındadır, boyu ise yaklaşık 47- 50 cm. aralığındadır. Doğum kanalına yerleşme pozisyonunu almıştır.. Beyin hızla gelişmeye devam eder.. El parmakları bir şeyi tutabilecek kadar hareket edebilir.. Akciğerleri gelişimini tamamlandığından doğduğunda sağlıklı bir şekilde solunum yapabilecektir.
Bu haftanın sonunda bebeğiniz artık doğuma hazır durumdadır.

38.hafta
Bebeğiniz ortalama 3100-3200 gr. ağırlığındadır. Boyu ise 49-50 cm. cilt yuzeyini kaplayan Verniks tabakası  iyice azalarak, sadece boyun ve sırt bölgesinde kalmıştır.. Yutma ve emme refleksi geliştiğinden atıkların barsakta birikmesi artmıştır. Dökülen lanugo tüyleri, ciltden dökülen hücreler barsaklarda mekonyumun (ilk dışkı) oluşmasını sağlar. Mekonyum yeşil, siyah renkte olup bebeğin doğduktan sonra ilk barsak hareketleri ile dışarı atılır.

39.hafta
Bebeğiniz artık doğum kilosuna ulaşmıştır. Ortalama 3200-3250 gr. ağırlığında, boyu ise 50 – 51 cm. civarındadır.Bebeğinizin deri altındaki yağ deposu, ısınması için sizin çok az yardımınıza ihtiyacı kalacak kadar artmış durumdadır. Plasenta, bebeğinizin doğumdan sonraki ilk altı ay süresince enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olacak antikorları sağlamaya devam ediyor. Dogum sonrası emzirme ile anne sütünden bu antikorları almaya devam edecektir.

40. Hafta Bebeğiniz ortalama 3300 gr. ağırlığında ve 51 cm. boyundadır. Doğum için hazır bir vaziyette dunyaya gelmeyi beklemektedir.

 

                                                     Tüm anne adaylarına sağlıklı doğumlar dileğimle …..