Gebelikte seyahat bazı püf noktalara dikkat etmeniz halinde tehlike arz etmemektedir. En ideal zaman 2.trimester dediğimiz ikinci 3 aylık gebelik dönemidir. Yolculuğa çıkmadan evvel mutlaka doktorunuza danışmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Seyahat sırasında en önemli sorun gebenin sürekli oturma halinde hareketsiz kalmasıdır. Bu alt ekstremitelerde sıvı göllenmesi, ödem ve hatta emboli dediğimiz alt bacaklardan pıhtı koparak akciğerleri ve diğer önemli hayati organları besleyen damarları tıkaması ile sonlanan klinik soruna yol açabilir. Ayıca sürekli hareketsizlik bel omurlarında da rahatsızlık yapabilmektedir.
Bu nedenle gebeler kara yolculuğu yaparken sık sık mola vermeli, uçak yolculuğunda da saatte bir yürüyüş yapılıp kan dolaşımını arttırmalıdır. Ayrıca bol sıvı alınmalı rahat kıyafetler giyilmeli, asla idrara sıkışmamalı ve yeri geldikçe tuvalete gidilmelidir. Bu nedenle uçak yolculuğu sırasında koridor tarafındaki koltuklarda seyahat edilmesinde fayda vardır.
Gebelikte uçak yolculuğu zararlımı ?
Uçak gebelikte en güvenli seyahat yoludur. Asıl önemli olan kabin basıncı olup günümüz yolcu taşıma uçaklarında kabin basınçları ayarlı olup sorun teşkil etmemektedir. Normal giden bir gebelikte uçak yolculuğu düşüğe ya da erken doğuma yol açmaz.
Ancak gebelikte kanama
Gebelikte kaçıncı aya kadar uçak yolculuğu yapabilirim ?
THY’na göre:
7.aya (28 Hafta gebelik ) kadar gebeler yolculuk edebilir.
7.aydan sonra gebeler doktorlarından alacakları yolculuk yapmalarında sakınca yoktur raporu ile uçağa binebilirler. Bu rapor tarihi 7 günden eski olamaz.
Gebelerin yurt içi uçuşlarda 38.haftadan sonra yurt dışı uçuşlarda 36 haftadan sonra uçağa binmeleri tavsiye edilmez.