Doğumun Basladığını Nasıl Anlarız ?

Doğum yaklaşırken bebeğin kafası doğum kanalına doğru iner. Bu sayede göğüs boşluğu ve diyaframınız üzerindeki baskı azalır. Artık daha rahat soluk alıp verebildiğinizi ve sanki hafiflediğinizi hissedebilirsiniz. Öte yandan bebeğin başının aşağıya inmesi mesaneniz üzerindeki baskının artmasına neden olur. Bunun sonucunda da tıpkı gebeliğinizin erken dönemlerinde olduğu gibi sık sık idrara çıkma gereksinimi duyarsınız.

Doğumdan bir-iki gün önce hormon düzeyindeki değişiklik nedeniyle vücuttan su atılması ve iştah azalması meydana gelir. gebelerde doğumdan bir-iki gün önce vücudun bağırsakları temizleme işleminden dolayı ishal meydana gelebilir.Bu nedenle 1-2 kg. kilo kaybı görülebilir. Doğum yaklaştıgı  gunlerde gebeler kendilerini daha enerjık  hisederler bu nedenle kendilerini alışverişe yada ev işlerine verebilirler bu   durum , gebe kadının doğumda kolay yorulmasına, doğumun zor ve uzun olmasına neden olabilir. Onun için gebelerin 38. haftadan itibaren kendilerini her zamankinden daha iyi ve zinde hissettiklerinde, doğumun yaklaştığını düşünüp, istirahat etmeleri ve enerjilerini doguma saklamaları tavsiye edilir
Gebenin dogumunun yaklaştığınnı en önemli belirteçlerine gelince ;
Nişanın (kanlı mukuslu akıntı) gelmesi
kasılmalarla birlikte olan sancı
ve suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.


Nişan
Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksyonlardan korumak amacıyla pelte gibi sümükümsü bir tıkaç oluşur dogumun başlaması ile .Rahimdeki kasılmaların etkisiyle genişleyen rahim ağzından. Kanla bulaşık yapışkan i akıntı şeklinde . bu tıkaç atılır.Halk arasında buna belirti, nişan, iz de denir.
Su kesesinin açılması  dogum başladı vakit amniyon zarı selinip sızıntı şeklindede gelebilir ki hastalaridrar kaçırdıklarını sanabilirler yada birden yırtılıp ani bir su boşalması olabilir her koşulda amniyon suyu açık sarı renkte ve su gibi akışkandır bazen kanla karışık yada mekonyumun karıştıgı durumlarda açık yeşil nde olabilir.su geldikten sonra acilen hastaneye başvurulmalıdır.bebeği anne karnında enfeksiyonlara karşı koruyan perde yırtıldıgı iin enfeksiyon riskinden dolayı sancı olmasa dahi hastaneye gidilmelidir.

Ağrı
Doğumun başladığını gösteren bir diğer belirti de karında sertleşme ile birlikte ağrının hissedilmesidir. 10 dak. da bir yaklaşık 1-2 dak. Süren, sıklığı ve şiddeti giderek artan, belden kasıklaran doğru vuran ve karında sertleşmeyle birlikte olan ritmik ağrılar varsa doğum başlamış olabilir.