DOĞUM EVRELERİ

DOĞUMUN 1. EVRESİ:Bu dönem pasif ve aktif dönem olarak ikiye ayrılır.
      latent faz: Doğumun en uzun süren dönemdir. Rahim ağzı 3cm kadar açılır-incelir.5-20 dk aralıklarla düzenli veya düzensiz 30-45 sn süren kasılmalar olur. Bu kasılmalar rahatsız edici değildir.Bazı kadınlar bu kasılmaları hiç fark etmeyebilir.. Bu dönem ilk doğumu olan gebelerde daha uzun olmakla beraber gebeden gebeye farklılık göstercek şekilde  birkaç saatten bir iki güne kadar sürebilir. Bu aşamada telaşlanmadan ılık bi duş alarak doktorunuza başvurabilirsiniz

Aktif dönem: bu dönem rahim ağzındaki açıklığın 3cm olması ile başlar  ve açıklığın yaklaşık 10cm olmasına dek yaklaşık 2-3 saat devam eder Kasılmalar arası azaldıgından gebeler artan bel ağrısı ve yorgunluk hissedebilir  bulantı kusma olabilir.bu dönemde duzenli nefes tekniği ve sıkidrara çıkma rahatlatıcı olabilir.

DOĞUMUN 2. EVRESİ
Bu evre rahim açıklığının tamamlandıktan sonraki bebein doğum evresidir. Bu süre yarım ile iki saat arasındadır. Bu dönemde kadının kuvvetle ıkınması süreyi kısaltır. Ikınma, tekniğe uygun olursa etkilidir. Aksi halde sadece annenin yorulmasına neden olur.

DOĞUMUN 3. EVRESİ
Bebeğin doğmasından sonra plasentanın doğmasına kadar geçen süredir (30 ile 45 dakika). Plasenta çıktıktan sonra tam olup olmadığı kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyona sebep olur. Plesantanın ayrılmasının ardından annenin ve bebeğin bakımı tedavisinin ardından yatağına alınır.