Bebek bekleyen ailelerde yüzyıllardır doğacak bebeğin cinsiyeti hep merak konusu olmuş ve insanlar bunlar için zaman zaman hiçbir bilimsel veriye dayanmayan hurafelere inanmışlar, kimi zaman kendilerince yeme alışkanlıklarından cinsel ilişki yöntemlerine göre bazı metotlar geliştirmişler ve bunları uygulamışlardır. Bu durum bilim dünyasında da ilgi görmüş ve çeşitli araştırmalar ışığında cinsiyet belirleme testleri geliştirilmiştir.
Bebek cinsiyet nasıl belirlenir:
Bebeğin cinsiyetini asıl belirleyen erkeğin kendisidir. Çünkü kadın sadece X dişi kromozomunu taşırken erkek hem X dişi hem de Y erkek kromozomunu taşımaktadır. Döllenme ile anneden gelen X kromozomu babadan gelecek Y kromozomu ile birleşirse bebek XY kromozomlu yani erkek olacak, eğer babadan gelecek X kromozomu ile birleşirse de bebek XX kromozomlu dişi olacaktır.
Tüm bunlar bir yana geçmişten günümüze toplumumuzda kulaktan kulağa bebek cinsiyeti hakkında söylenegelenlere bir göz atalım:
Bir oğlunuz olması için:
Bu söylemler dışında bilimsel diğer yöntemlerden bazıları hala geçerliliğini korumaktadır.
Shettles yöntemi:
Bu yöntemin %75 etkili olduğu belirtiliyor. Y kromozomu taşıyan erkek sperm diğerinden daha hızlı hareket eder, ancak X kromozomu taşıyan (kız) spermde diğerinden daha uzun yaşar. Bu varsayımdan yola çıkarak yumurtlama zamanına ne kadar yakın ilişkiye girerseniz erkek spermi daha hızlı hareket ettiği için yumurtanızı dölleyecek ve oğlunuz olabilecektir. Eğer yumurtlama zamanından 2–4 gün önce ilişkiye girerseniz erkek spermler yumurtlama zamanına dek yaşayamayacağından ve ancak kız kromozomu taşıyanlar dayanabileceğinden kızınız olma şansı yükselir. Yinede hiç bir şey %100 değildir. Dr shettles tarafından 35 yıl evvel geliştirilen bu teori baz alınarak evde uygulamaya yönelik testler mevcuttur.
Ericsson metodu (Dr. Ronald Ericsson)
Dr. Ronald Ericsson birçok kadın doğum merkezinde kullanılan bu yöntemin patent sahibi. Bu yöntem daha bilimsel şartlarda gerçekleştiriliyor. Babadan alınan spermler özel bir yöntemle filtre ediliyor yada santrifuje ediliyor. Bu işlemden sonra hafif olan Y kromozomu (erkek) tüpün üstünde kalırken; ağır X kromozomu dibe çöküyor. Hangi cinsiyeti istiyorsanız daha sonra o alınıyor ve yapay döllenme ile rahminize bırakılıyor. Oldukça eleştirilen bir yöntem olması yanında %70-80’lik bir başarı oranı vardır.
Whelan metodu (Dr. Elisabeth Whelan)
Bu metot Shettles yönteminin tam tersini söyler. Bu metoda göre erkek spermin oluşumundaki bazı biyokimyasal değişiklikler adet döneminin erken safhasında daha etkili olur. Yani bir oğlunuz olsun istiyorsanız yumurtlama zamanından 4–6 gün önce ilişkiye girmelisiniz. Whelan bu metodun erkek çocuk oluşumunda %68 başarılı olduğunu öne sürüyor. Günümüzde pek sık kullanılmaz.
Mikrosort yöntemi:
Flow sitometride erkek menisinin X ve Y kromozomu olarak ayrıştırılması ve X veya Y kromozomu içeren örneğin rahim içine verilmesi esasına dayalı olup kız çocuk elde etmede başarı oranı daha yüksektir. Güvenilirliği diğer testlere nazaren daha yüksektir.
Beslenme metodları:
Gebelik öncesi hem erkeğin hem de kadının alkalen gıdalarla beslenmesi erkek çocuk lehine asidik içerikli gıdalarla beslenmesi de kız çocuk lehine yorumlanır.
Preimplantasyon genetik tanı:
Kadının yumurtalıkları verilen çeşitli ilaçlarla uyarılarak birçok yumurta üretmesi sağlanır. Daha sonrasında vajinal yolla bu yumurtalar toplanır ve erkekten alınan spermler ile labratuvar koşullarında döllenme sağlanır. Oluşan embryoların kromozomal yapıları incelenerek sadece istenilen cinsiyete ait embryolar seçilerek anne rahmine yerleştirilir. Günümüzde güvenilirliği en yüksek metod olup amacı bebek cinsiyet seçim değildir.
Preimplantasyon genetik tanının kullanıldığı durumlar
Anlattığımız tüm bu yöntemleri kullanmasanız bile yapılan araştırmalar göstermiş ki her yıl hamile kalan çiftlerin erkek çocuk yapma olasılıkları %51,2 iken, kız çocuk olasılığı %48,8 dir. Yani ufak bir farkla oğlunuz olma olasılığı daha yüksek.